You are currently viewing ROMÂNI, S-A DECIS: ORI RĂU, ORI MAI RĂU!

ROMÂNI, S-A DECIS: ORI RĂU, ORI MAI RĂU!

​După cum bine se știe, cu câtva timp în urmă, conform zicalei „Gura păcătosului adevăr grăiește”, actualii (încă!) guvernanți s-au dezis cu seninătatea obrazului gros de promisiunile din campania electorală bazându-se pe seriosul principiu că „una-i una, alta-i alta.” Altfel spus, au promis marea cu sarea, apoi, după șase luni de guvernare pe dibuite, conform principiului enunțat, marea cea frumoasă și limpede s-a evaporat cu totul și a rămas numai sarea care face potroacă viața milioanelor de români, activitatea a zeci de mii de IMM-uri, a producătorilor agricoli care dau pâinea țării, a multor alte categorii socio-profesionale. Printre atâția nori negri se ivise totuși un licăr de speranță: Mama Europa ne întindea și nouă, ca și altora, o mână de ajutor binecuvântat: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În urma acestei oferte generoase, pentru că bunul Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă, guvernanții ar fi trebuit să-și sumece mânecile și, cu gândul la națiune, să elaboreze un proiect care să asigure o dezvoltare durabilă post-pandemie, interesele românilor rămânând intangibile.


​După ce refuzase cu îndărătnicie și dispreț să prezinte în Parlament respectivul PNRR, care nu este a guvernării „pe încercate” PNL-USR PLUS-UDMR, la insistențele argumentate și democratice ale PSD, miercuri, 26 mai a.c., domnul prim-ministru Florin Cîțu a binevoit să-și pună cravata și să prezinte în Forul legislativ doar o declarație politică cu iz de toast oficial la un pahar de șampanie rămasă după aniversarea domnului Ludovic Orban, scrisă, poate, de vreun consilier onorific (funcție în vogă!), și nicidecum proiectul mult așteptat, mai bine zis coșmarul din care cei responsabili nu-l pot trezi cu nici un chip pe domnul ministru de resort Cristian Ghinea. Bine instruiți dinainte, că doar la aniversarea șefului de partid (să fie sănătos și mintos!) tot politică se pune la cale, parlamentarii coaliției au ales să-și omoare timpul pe Facebook, alegere păguboasă care i-a dat de gol că știau de acest talmeș-balmeș care încearcă să vâneze pielea ursului din pădure (săracul Arthur!), sau și mai rău, că știau de condițiile dure de austeritate, de data asta în paguba românilor, pentru cele 15 mld. de euro (din totalul de 29 mld.) ca împrumut. Dar, pentru că fără foc nu iese fum, oare nu știau nici de posibila vânzare a CEC-ului, singura bancă rămasă în proprietatea statului român, înființată în 1864 de însuși Vodă Cuza? Sau despre CFR Marfă, Hidroelectrica etc.? Că despre pământurile arabile românești se dăduse deja „liber” prin lege! Și asta, în condițiile în care, cu doar două zile în urmă, liberalii aniversaseră 146 de ani de la înființarea partidului lor istoric, a cărui doctrină „Prin Noi Înșine!” este total opusă celei a vânzării, indiferent de urmări, și a mâinii mereu întinse.


​Noroc cu domnul europarlamentar Rareș Bogdan, care, auzind că pe 14 iunie îi paște moțiunea de cenzură ce va fi depusă de PSD, ne-a asigurat tocmai de la Bruxelles că PNRR va fi gata luni, 31 mai. Deci, ce nu au fost în stare aproape șase luni, vor reuși într-un weekend… Unde-i ordin, nu-i tocmeală! În completare, parcă făcându-i în ciudă sus-numitului domn și uitând că în anumite circumstanțe tăcerea e de aur (așa cum a uitat, fără sfială, ce vârstă are în cadrul unei mai vechi emisiuni TV), doamna ministru Raluca Turcan, uitată în „criogenia” de campanie, a reluat vechile găselnițe la adresa PSD, gen „atitudine anti-europeană”, „traiectorie descendentă” etc., „amenințându-ne” cu un plan pentru mai mulți ani. Dacă s-a referit la PNRR în forma actuală, vorba bunicii mele: Pușchea pe limbă, doamna ministru! Și, în sfârșit, tot miercuri, într-o lungă emisiune radio-TV, în loc să ne explice în direct ce se va întâmpla până luni, săptămâna viitoare, domnul prim-ministru Florin Cîțu a ținut cu tot dinadinsul să ne avertizeze că în cariera domniei-sale a avut și „niște eșecuri.” Oare se pregătește să-și mai bifeze încă unul în CV?

Leave a Reply