You are currently viewing A VENIT VACANȚA, FĂRĂ „TREN DIN FRANȚA”!

A VENIT VACANȚA, FĂRĂ „TREN DIN FRANȚA”!

​În fiecare an, în România, către sfârșit de iunie, cele două cunoscute versuri despre vacanța mare – în original – erau cântate cu mare voioșie de copii și stârneau zâmbete nostalgice părinților și bunicilor, deși știau cu toții că nu vine chiar din Franța cea îndepărtată. Dar ce mai conta de unde vine, din moment ce chiar venea, cu mare, cu munte, cu livada bunicilor, iar versurile cântate sunau atât de frumos! Personificată drept „domnișoara Vacanța” și împodobită cu cercei de cireșe la urechi, bineînțeles că a venit și la sfârșitul lunii trecute, dar anul acesta, deși apreciat (?) de domnul Florin Cîțu drept unul fericit de când este domnia-sa prim-ministru al României, respectivei domnișoare nu i-a mai ajuns mărunțișul din buzunar nu numai pentru luxosul „tren din Franța”, dar nici măcar pentru nerecomandatul autostop. În consecință, total nerecunoscătoare față de vorbele aruncate în vântul campaniei pentru președinția PNL de către domnul prim-ministru, Vacanța a venit pe jos, cu pantofiorii scâlciați și nepingeliți, cu rochia din vara trecută, cam decolorată, dar cărând în spate un rucsac cât toate zilele.


​Deși copiii știu că nu este politicos să intri în vorbă pe stradă cu persoane necunoscute, câțiva au întrebat-o totuși ce este cu rucsacul acela imens și nu mică le-a fost mirarea când domnișoara Vacanța le-a spus ceea ce-i auziseră și pe părinții lor vorbind în șoaptă și făcând, și refăcând mereu niște calcule, cu siguranță foarte complicate. Așa au aflat copiii cei curioși că domnul care împărțea mărinimos „bunăstare” la TV, explicând pe neînțelese și vorbind repede-repede-repede, a dat și mai repede o ordonanță de urgență care amână iarăși alocația ce li se cuvine, ceea ce pentru mulți ar fi însemnat niște bănuți în casă. Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, au mai aflat că de la 1 iulie, părinții lor vor plăti cam prea mult pentru consumul de gaze naturale și energie electrică, în ciuda unor oameni „foarte răi și toxici” de la PSD, care îl sfătuiseră cu argumente și omenie pe sus-numitul domn să amâne decizia până la sfârșitul anului și, poate, începutul ieșirii din criză. Acesta, însă, nu și nu, pentru că „fericirea” pe care o înțelege (?) el, ajutat cu râvnă de mai mulți „specialiști în fericire”, nu se poate compara cu „toxicitatea” celor din opoziția parlamentară. În felul acesta au înțeles mai bine copiii de ce capii de familie, temperați în vorbe de mame pe motiv că sunt și cei mici de față, au hotărât că preconizatele concedii vor fi mai scurte cu câteva zile, iar hotelurile și pensiunile, cu mai puține stele sau margarete. De asemenea, în aceeași manieră „casnică” de judecată, au hotărât să caute locații nu prea îndepărtate, având în vedere că mașina nu merge cu „bunăstarea” văzută de domnul Cîțu, ci cu benzina văzută „pe bune” mult mai scumpă la pompă.


​În ceea ce privește marele și străvechiul port românesc de la Constanța, pentru familiile care vor ajunge la mare, domnișoara Vacanța i-a sfătuit pe copii să le ceară stăruitor părinților vizitarea acestuia, fără bilet (încă!), având în vedere că, poate, într-una din vacanțele viitoare, la intrarea în portul tomitan vor auzi vorbindu-se o limbă străină care nu este prevăzută în curricula școlară. Măcar atât să poată vedea, pentru că Marea Roată, precum cea din celebrul Prater vienez, oricum nu mai există! La fel, a mai precizat Vacanța, copiii familiilor din București, care anul acesta au tăiat marea sau muntele de pe listă, ar trebui să nu mai amâne vizitarea Palatului CEC, acesta putând să o pățească în „maniera” Portului Constanța. Și pentru că tot a adus vorba despre străinătăți, celor cu note nu prea mari la Geografie le-a recomandat să meargă în piețe unde, privind legumele și fructele, vor învăța multe nume de țări exotice de unde primim pătrunjel, usturoi, ardei iute și chiar cartofii și ceapa cea de toate zilele etc., etc., dar și ananasul, bananele, kiwi și mango din țările-surori Nord-Vest-europene, unde dintotdeauna știm că ninge aproape tot anul.


​Evident, au fost scoase din rucsac și „bagaje” pe care copiii nu prea le-au înțeles, cum ar fi ceea ce se cheamă PNRR, dar despre care aceștia i-au văzut adeseori pe părinți făcându-și cruce la emisiunile TV de știri. În sfârșit, tot la capitolul „Greu de Înțeles”, elevii au mai aflat că sunt „istorici” cu decorații străine pe piept, care rescriu „cu recomandări” istoria României, adică nu chiar așa cum o știu profesorii lor, cam „prea mult înțesată” cu voievozi și oameni politici din vechime, care n-au vrut să asculte și să stea în „banca” lor, cu note bune la purtare, ci s-au tot luptat cu niște străini care și astăzi dau târcoale, nestânjeniți și cu nasul pe sus, pe la terenuri arabile, păduri străvechi, minereuri multe și scumpe, petrol, bănci, combinate de oțeluri speciale… Mă rog, câte au mai rămas! Așa că, dată fiind situația, de ce să mai învețe copiii câte ceva din trecutul istoric, când mai lesne și mai practic este prezentul identității de gen, zugrăvită în culorile curcubeului fără ploaie.


Dar, atenție, pentru că din rucsacul cel greu al Vacanței a țâșnit și un porumbel! Astfel, conform altui cunoscut cântecel în temă, respectiv „Ce mică e Vacanța Mare”, nu este o veșnicie până în septembrie, când la începerea noului an școlar va începe și „distracția” adevărată, adică domnul „împărțitor de fericire” va fi ori fericit exclusiv pentru însuși domnia-sa, ori nu va mai fi deloc, în ambele cazuri fiind însă foarte posibil și de așteptat ca românilor să li se descrețească frunțile încruntate de prea multă vreme, iar Vacanța de vară a copiilor să vină „cu trenul din Franța”, adică cu mai puține griji. Măcar cu acest gând și această speranță, dragi copii, părinți și bunici, vă doresc cu sinceritate Vacanță Plăcută!

Leave a Reply