You are currently viewing ROMÂNIA – ȚARA NIMĂNUI SAU A CÂTORVA?

ROMÂNIA – ȚARA NIMĂNUI SAU A CÂTORVA?

​Nu! Nicicând până acum și niciodată de acum încolo nu va fi a nimănui! declară românii cu cea mai mare și mai întemeiată convingere. Dar se poate să fie și a câtorva, cocoțați pe spinările gârbovite de greutăți și griji ale milioanelor de români? Ei bine, aici e altă „poveste”! În „povestea” asta, de aproape doi ani, România pare că a devenit o țară în care se poate întâmpla orice (orice este rău și păgubos, bineînțeles!), o țară a nimănui de la marginea lumii civilizate, un fel de „No Man’s Land” în care neaveniții politici, prin combinații de bodegă, calcă nestânjeniți cu „bocancii” înnoroiați ai incompetenței și abuzurilor la toate nivelurile, ai lipsei de viziune, programe și grijă pentru mai binele celor „hipnotizați” în decembrie 2020. Nu mai departe decât sâmbătă, 2 octombrie, președintele Consiliului European, domnul Charles Michel, declara că în Europa nu există centru și periferie, state membre vechi sau noi.


​În pofida acestei declarații de cel mai înalt bun simț politic, deja destrămata coaliție de guvernământ, prin incompetență, indolență, abuz, ipocrizie, încălcarea principiilor democratice și a drepturilor și libertăților cetățenești, a împins România dincolo de „marginile” celei mai acceptabile suportabilități a traiului zilnic, a reușit „performanța” celui mai devastator val 4 al pandemiei și a celei mai ridicate rate a infectării la mia de locuitori dintre toate țările UE. „Surori gemene” ale acestei realități, croite după chipul și asemănarea lor, sunt degringolada economică, datoria publică uriașă, precum și „mezina” acestora, dar parcă cea mai rea dintre toate, anume explozia de nesuportat a prețurilor la utilități exact în prag de iarnă, cu salarii și pensii deja înghețate încă din vară.


​Țările Europei democrate, guvernele acestora strâng rândurile, găsesc soluții curajoase, inedite pentru salvarea economiei și protejarea populației. La noi, ca la nimeni, ca în țara nimănui, prim-ministrul și șeful mai alaltăieri „ales” al PNL a declarat senin, ca un politruc comunist, că „falimentul este specific capitalismului” și că „nu se poate interveni pe piața liberă.” Din duiumul de consilieri onorifici pe care îi are, poate chiar zelosul care îmbrâncea ziariștii de lângă urnele de vot la Congres, făcut mintenaș secretar de stat, nu s-a găsit nici unul care să-i sufle despre exemplul Spaniei, care plafonează prețurile prin lege și care a amendat cu sute de milioane de euro mai mulți giganți internaționali pentru formarea unui cartel anticoncurențial? Dar și exemplul altor țări, inclusiv din vecinătate? De ce acolo se poate, iar la noi ar fi „antieuropean”? Dar dincolo de consilieri, oare doar atât a învățat domnia-sa despre economia capitalistă prin prestigioasele școli economice, unde a intrat cu greu și a ieșit cu cazierul șifonat? Ba nu, a mai învățat că moțiunea de marți, 5 octombrie, „E o chestie mai mișto să dai jos guvernarea!” Probabil, încă sub euforia zilei de 25 septembrie, a considerat că o astfel de explicație dată domnișoarelor de la televiziuni este foarte „funny”…


​Desigur, în țara devenită a principiului „Se poate orice!”, ieșirea în stradă a românilor, care nu mai vor să fie ai nimănui, a fost catalogată de domnul prim-ministru drept o „acțiune cinică.” Este posibil ca domnia-sa să fi intenționat a spune „civică”, dar ce mai contează o consoană care ar diferenția net CIVISMUL protestelor pașnice de sâmbătă, 2 octombrie, de CINISMUL încălcării tuturor regulilor pentru combaterea pandemiei la Congresul PNL? Așadar, ar zice unii, într-o „țară a nimănui”, nici asta nu mai contează!


​Numai că acei „unii”, sau acei câțiva care s-au cățărat cu dibăcie pe spinarea României, în inconștiența și graba lor de a-și face „plinul”, au scăpat din vedere tocmai faptul că, vorba celebrului Murphy, tot ce începe prost se termină și mai prost. Într-adevăr, se va termina nu numai prost, ci și foarte repede, dar nu pentru românii muncitori, anonimi, dar cu bunul simț și respect față de țară, ci pentru ei, cei câțiva care au crezut că România este sau poate fi făcută o țară a nimănui.

Leave a Reply