GRIJILE ROMÂNILOR vs. „GRIJILE” GUVERNANȚILOR

Au explodat prețurile la energie electrică, gaze naturale, alimente. Se anunță și altele. Românii, oameni de mare bun-simț, privesc cu nădejde spre Guvern. Însă – ce să vezi! – și Guvernul a „explodat”, dar nu se întrevede nici o nădejde pentru ca și acesta să privească măcar o clipă spre grijile românilor. Motivul este că bunul-simț al milioanelor de români muncitori de toate categoriile sociale nu are același „tipar” cu simțul politic deloc bun al actualilor guvernanți. Grijile și problemele românilor, comparativ cu „grijile” care, zilele trecute, i-au dat în petic pe componenții „trinomului” guvernamental se intersectează în viața de zi cu zi mai ceva decât Nordul cu Sudul, gheața cu focul ori „Merțanul” cu grebla.

​Guvernanții noștri, așa-zis „liberali și reformiști”, dacă tot au dovedit că nu se pricep, nu manifestă nici măcar „grija corijentului” de a trage cu coada ochiului la cei care și-au făcut temele, respectiv la soluțiile guvernelor cu adevărat liberale și reformiste din UE, care își protejează cetățenii în fața exploziei prețurilor. În Germania, de exemplu, prețurile la energie constituie subiect de campanie electorală. La noi, „subiectul” principal este campania electorală însăși, desfășurată în „tranșeele” adânci ale unor vechi dosare, cu „aruncătoarele de flăcări” ale invectivelor, în pregătirea „festivalului” liberal de la 25 septembrie. Șefii guvernelor din UE propun parlamentelor măsuri care să contracareze avalanșa prețurilor din viața pământeană a oamenilor, în timp ce prim-ministrul român se crede Superman și zboară printre nori, numai domnia-sa știe încotro. Polonia negociază dur cu Comisia Europeană pentru continuarea, cu încă un deceniu, a producerii energiei pe bază de cărbune. La noi, guvernanții cu alte „griji” închid „disciplinat” bazine carbonifere străvechi, generând șomaj, sărăcie și lipsă în sistemul energetic național cu dezinvoltura cu care se bea vara o halbă de bere rece la Gambrinus. Vecinii unguri, în fața exploziei prețurilor, au hotărât să dubleze pensiile în noiembrie și să plătească a treisprezecea pensie în decembrie. La noi, cu câteva zile în urmă, Guvernul a „explodat” nu pentru că n-ar ajunge suficienți bani la cele câteva milioane de români cu adevărat vulnerabili, ci pentru că nu ajung destule miliarde de lei la câteva zeci sau sute de „confrați” USRPLUS din teritoriu, nici pe departe vulnerabili. Nu mai vorbim de guvernele Franței și Italiei, de guvernul socialist al Spaniei, țări în care trăiesc și muncesc aproape 3,5 milioane de români.

Deci, în aceste țări și în altele, cooperând deschis și franc cu Comisia Europeană, guvernele responsabile depun eforturi, găsesc soluții legislative și resurse, în timp ce la noi se fac ședințe de guvern vinerea după-amiaza, al căror scop principal este eliberarea din funcții a câtorva zeci de secretari de stat, prefecți, subprefecți și directori generali „de la ceilalți” (cărora oricum nu e cazul să le plângem de milă!). Și în tot acest timp, nu doar vinerea, ci continuu, de luni până duminică, patronatele, antreprenorii, producătorii de bunuri și servicii, adică producătorii de venit național și resurse bugetare au făcut cărare și bat zadarnic la ușile celor preocupați până peste cap cu „grijile” îndeplinirii cine mai știe căror „obligații”, mai puțin a celor asumate la învestire, prin jurământ.

În pofida celor câteva exemple de mai sus, cu alte cuvinte „contra vântului”, domnul prim-ministru declară „liberal” că nu intervine în nici un fel pe piața liberă din România, dar care se dovedește a fi „liberă” doar de obligații legale, de bun-simț, de inerția instituțiilor cu atribuții de control și reglementare din structura guvernamentală. Deci, prevalându-se de „liberalism”, domnul prim-ministru &Comp nu se împiedică de prevederea expresă a Art.1(3) din Constituție: „România este stat de drept, democratic și social…” Așadar, printre „grijile” de campanie ale domniei-sale și ale celor 2/3 din fostul Guvern, măcar în ultimul ceas ar trebui să-și facă loc și mult așteptata, adevărata și obligatorie grijă a respectării și îndeplinirii acestei prevederi constituționale. Respectiv, măcar una din grijile guvernului să se regăsească printre prea multele griji ale românilor.

Similar Posts