ȚARĂ, ȚARĂ, VREM OSTAȘI!

„Foaie verde și-o sipică,/Trenule, mașină mică,/Unde-l duci pe Ionică?” Din 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, când serviciul militar obligatoriu a fost eliminat, nici o fată nu a mai plâns în gară după vreun „Ionică” plecat la oaste cu o valiză de lemn. Începând de atunci, în timp, Armata României s-a profesionalizat, multitudinea și valoarea calităților sale fiind unanim recunoscute atât în cadrul exercițiilor de pregătire comune cu aliați din NATO, cât mai ales pe timpul misiunilor îndeplinite, aproape 20 de ani, în teatrele de operații. Concomitent, și în mod obiectiv, s-a pus permanent problema elaborării și perfecționării cadrului legislativ necesar pentru asigurarea unei rezerve operaționale a Armatei, care, în situații de criză și la mobilizare, să completeze rapid și eficient efectivele existente la pace.

​Interesant este însă că începând de joi, 25 noiembrie a.c., după adoptarea Programului de guvernare și învestirea Guvernului de către Parlament, ca o adevărată „pată de culoare” în cavalcada știrilor și comentariilor, în mass-media și pe rețelele de socializare și-au făcut loc și unele știri intitulate oarecum derutant, ca să nu spun eclatant: „Ciucă dă armata jos din pod!”; „Ciucă a făcut marele anunț”; „Nicolae Ciucă vrea să reintroducă serviciul militar în România”; „Tinerii vor face iar armata?” În cuprinsul acestora, deși se precizează că, de fapt, este vorba despre voluntariat, se induce totuși ideea de „noutate” a conceptului, în realitate vechi de câțiva ani buni. Ca atare, pentru cititorii neavizați și în sprijinul informării corecte a tuturor celor interesați, precum și a celor care comentează, se impun câteva precizări.

​Astfel, privind reglementarea legală a serviciului militar pe bază de voluntariat, a fost adoptată Legea nr.270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, modificată și completată prin Legea nr.115/2021. De asemenea, în ședința Guvernului din 11 august 2021, a fost discutat proiectul noii Strategii militare a țării, printre reformele propuse prevăzându-se și măsuri care să asigure, prin serviciul militar voluntar, formarea și instruirea anuală a tinerilor care să încadreze rezerva operațională.

​Conform cadrului legal menționat, s-au adoptat completări și modificări cu grad sporit de atractivitate și protecție socială pentru tinerii care optează către o astfel de activitate. De exemplu, rezerviștii voluntari beneficiază de o sumă egală cu solda de funcție corespunzătoare unui soldat profesionist în activitate, la care se adaugă solda gradului minim. Sumele primite constituie venit asimilat salariului și bază de calcul al contribuțiilor sociale. Mai mult, pe timpul în care nu participă la instruire sau misiuni, beneficiază de o indemnizație în cuantum de 30% din soldele specificate anterior. În detaliu, pentru toți cei interesați, în cuprinsul art. 5-9, modificate și completate, sunt prevăzute toate celelalte drepturi de care beneficiază rezerviștii voluntari.

Am făcut aceste scurte precizări având în vedere cunoașterea cadrului legislativ specific, precum și concluziile rezultate pe timpul activităților de control și documentare desfășurate în legislatura trecută, în funcția de președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului privind necesitatea, efectivele și calitatea pregătirii rezervei operaționale a Armatei. Pornind de la acestea, apreciez ca fiind foarte importantă atât continuitatea respectivei prevederi în actualul Program de guvernare (p.240), cât și preocuparea parlamentarilor membri ai Comisiilor de specialitate, în activitățile din teritoriu, pentru cunoașterea reglementărilor legale în rândul tinerilor.

Similar Posts