You are currently viewing „ZORRO” DE ROMÂNIA

„ZORRO” DE ROMÂNIA

​Pe la început de secol XIX, ținutul Californiei era bântuit de misteriosul erou numit Zorro, un spadasin invincibil care îi ajuta pe cei mulți și necăjiți, terorizați în special de guvernatorul sus-numitului ținut.


​Pe la început de august 2021, mai precis vineri, 6 august, „Zorro” de România bântuia ținuturile Clujului, primit cu brațele deschise de „guvernatorul” orașului, dar nu pentru a-i ajuta pe cei mulți și necăjiți, ci doar pentru a participa la Festival Electric Castle. În comparație cu Zorro cel adevărat și iubit, cu mantia neagră, mascat, cu pălărie model andaluz și mânuitor neîntrecut al spadei cu care scrijelea litera Z pe obrazul cel gros al dușmanilor, „Zorro” de România s-a avântat în luptă doar cu mânecile suflecate ale cămășii negre, dar „mânuitor” neîntrecut al „spadei” împrumuturilor, cu care scrijelește pe obrazul subțire al tuturor literele DEU (Datorie Externă Uriașă).


​Mai mult, „eroului” nostru meloman nu i-a păsat că tot în acea zi de vineri, 6 august, guvernatorul (nu Rafael Montero, din legendă, ci Mugur Isărescu cel real, guvernatorul BNR) publica, spre spaima antreprenorilor și populației, Raportul asupra inflației, care a crescut brusc după explozia prețurilor din iulie la gaze naturale, energie electrică și combustibili. Și ca să fie mai convingătoare „aventura” nedorită a prețurilor, prognoza este de 4,1% până în decembrie a.c. Dar e drum lung de la prognoza din august și până la realitatea facturilor din decembrie ale consumatorilor, mai ales ale celor vulnerabili (pensionari, salariați, mici comercianți, agricultori etc.) care își numără și ultimul leu. Desigur, „electrizat” de primirea făcută cu temenele și asurzit de muzica de la Electric Castle, „Zorro” de România nu a mai avut urechi să audă afirmația nepăsătoare a ministrului Energiei, care, duminică, ne asigura ferm că prețul acesteia nu va crește în nici un caz cu 100%. De parcă o creștere cu 80% ar fi mai bună!


​Bine, o să fiu întrebat, dar unde este masca acestui inedit „Zorro”? Răspunsul este cum nu se poate mai simplu. Masca de „apărător” al mulțimii românilor, domnul „Zorro” și-a pus-o tacticos pe chip în decembrie 2020, când una a jurat repezit, cu mâna pe Biblie, și alta a uitat în fiecare zi după aceea. În schimb, n-a uitat să-i mulțumească entuziast „guvernatorului” de Cluj pentru „minunata organizare”, bineînțeles pe Facebook, ca să vadă tot românul cât de atent este domnia-sa cu cine trebuie, apoi precizând agramat că precis o să vină și „la anu”. Noi, ceilalți, pentru o asemenea „mască” și mai ales pentru literele DEU scrijelite pe obrazul nostru și al multor generații, nu avem nici un motiv să-i mulțumim. Dimpotrivă!

Leave a Reply