You are currently viewing RO.ALERT! „COD ROȘU” PENTRU BUZUNARE!

RO.ALERT! „COD ROȘU” PENTRU BUZUNARE!

​Marți, 17 august a.c., la ora 19.00 (ceasul rău, anunțul negru!), în plin cod portocaliu de caniculă, milioane de români au simțit fiori de-a dreptul congelați pe șira spinării. Dintre aceștia, din capul locului îi scădem pe cei 1% care câștigă 3000 de euro pe lună, respectiv „acul” din „carul cu fân” al salariilor și pensiilor mici, ac despre care domnul prim-ministru ne spune că l-a găsit foarte repede, anulând astfel tâlcul vechiului proverb. În legătură cu sus-numitul fior congelat, românii celorlalte 99 de procente, și așa șocați de grijile traiului zilnic, au mai suferit în respectiva zi încă un șoc. Este vorba despre nedorita aducere aminte a discursurilor triumfaliste ale știm noi cui din anii ’80, prezentate lui însuși, care declanșau explozia celor mai colorate epitete și „trimiteri” cunoscute în folclorul românesc.


​Carevasăzică, abia întorși de la muncă și „hăituiți” de grija facturilor care cresc exponențial precum Făt-Frumos, de la o lună la alta, românii celor 99% au ascultat, forțându-și dantura, un discurs nici măcar citit pe prompter, așa cum fac alte mărimi autohtone care se doresc alături de popor, ci de pe o hârtie incapabilă să se opună mușchilor vorbitorului, etalați la vaccinarea fără sfârșit și elogiați de o frumoasă comentatoare TV. Mai mult, deși atunci doar elev prin clasa a IX-a, domnul în cauză a copiat sârguincios procedura anilor în care erau doar un post TV și două-trei ziare, nici ele băgate în seamă. Ca atare, savurându-și în particular „realizărili”, nu i-a recompensat cu prezența nici măcar pe lăudătorii fără tihnă, ceea ce ne sugerează o cameră video pusă pe „automat”, în fața nevinovată a căreia s-au succedat enervante repetiții, alegându-se în final una suficient de inteligibilă.


​„13%! Țineți minte această cifră!” a declamat teatral vorbitorul precum marele Ștefan despre Țara Moldovei. „Pușchea pe limbă!” au exclamat la unison cei 99% la auzul cifrei fatidice, invers proporțională cu vântul furtunos din buzunare. „Sună bine, nu?” s-a felicitat „prevestitorul” binelui general, apoi, brusc, precum dirigintele spre clasa neascultătoare, a conchis cu arătătorul îndreptat viguros înainte: „Adevărații eroi sunteți voi!” Exact ca în bancul în care celebrul Sucă strigă spre prăpastie „Cotu’ și pișcotu’”, apoi cade în ea și cere ajutor, înspre cei 99%, deja cu un picior în prăpastie, neașteptata „laudă” a reverberat „Adevărații păcăliți sunteți voi!” Este un simplu principiu al fizicii, aplicabil și în viața politică ipocrită…


​Ca buni cetățeni, spre a nu fi bănuiți de o nedreaptă zeflemea la adresa ineditei laude, românii s-au așezat strâmb și au judecat drept asupra următoarelor câteva „eroisme”, dar care nu le aparțin: dintre toate PNRR-urile țărilor din UE, doar patru nu au fost aprobate, printre care, ați ghicit, și al României; privind măsurile de redresare economică, România este pe locul 107 din 191 de țări, lângă respectabila țară africană Mali; tot România este țara cu cea mai mare inflație din UE, iar românii sunt cu adevărat „eroii” care plătesc cea mai scumpă energie electrică, alături de gaze naturale; 40% dintre familii se împrumută de la un salariu la altul și sunt în urmă cu plata facturilor; doar 23% și-au permis plecarea în concediu, numai 35% și-au putut cumpăra haine noi, 21%, electrocasnice și 9%, mobilă.


Întrucât socoteala din biroul lambrisat al șefului Guvernului nu se potrivește nici chip cu socoteala din casele celor rămași în urmă cu plata facturilor, dar ajunși din urmă de implacabila debranșare, ai cărei „eroi” chiar vor fi de-adevăratelea, cei 99% s-au întrebat în sinea lor cât mai este „reținut” autorul discursului „bigtime” în fruntea „prognozelor meteo” politico-economice și sociale ale României, în condițiile în care vede soare când e înnorat, vreme de plimbare când e furtună ori grădini înflorite când e pârjol. Drept urmare, cei câtă frunză și iarbă, care chiar se luptă să țină țara indiferent de prognozele voit „însorite”, dar cărora se încearcă să li se mascheze Ro.Alert pentru buzunarele lor prin scenarii șubrede și interpreți cu fobie la public, i-au transmis și ei, telepatic, să-și „asezoneze” mult visata candidatură din weekend cu ceea ce îi place domniei-sale încă de acum 20 de ani. Vorba preopinentului: „Sună bine, nu?”

Leave a Reply